Zamek w Nowem

(Nowe • Neuenburg • Neustadt)

blankMusisz być zalogowany/a

Nazwy podobne do Nowe • Neuenburg • Neustadt:    Neustadt · Nowe Miasto Lubawskie · Neustettin · Nowogard · Nowogród · Nowoszów · Neidenburg ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskiiedalekie sąsiedztwo Prus spowodowało, że w miejscu gdzie dziś znajduje się Nowe stosunkowo wcześnie powstała warownia, której zadaniem była ochrona słowiańskiego Pomorza przed napadami wojowniczych sąsiadów. Według podań gród wzniósł tutaj jeden z książąt pomorskich - Grzymisław, który sam rezydował w pobliskim Świeciu.
Pierwsza wzmianka historyczna o zamku, wtedy jeszcze drewniano-ziemnym, pochodzi z 1255 roku. Był już wtedy z pewnością dość mocno rozbudowany i znaczący, o czym może świadczyć osada przygrodowa.
Zamek w Nowem
Zamek w Nowem na fotografii z okresu międzywojennego
Od czasów Księcia Mściwoja II na zamku w Nowem urzędował kasztelan i zbrojna drużyna. Kiedy zmarł ostatni z linii książąt pomorskich zamek wraz z osadą przeszedł w ręce Piotra Świecy. Był to dostojnik, który stanął po stronie Krzyżaków podczas walk Władysława Łokietka o Pomorze Gdańskie. Krzyżacy jednak szybko zapomnieli o przysługach Piotra Świecy i w 1308 roku zajęli zamek nowski.
Właśnie Krzyżacy przebudowali w latach 1350-1405 drewniano-ziemny gród w silną murowaną twierdzę. Była to dla nich trafna decyzja, ponieważ znajdując się blisko pogranicza z Polską dawał im oparcie w wypadach łupieżczych na ziemie polskie. Dodatkowym atutem było bardzo dobre usytuowanie zamku na wysokim cyplu, z którego panował nad doliną Wisły i miastem, które również zostało otoczone murem z basztami i czterema bramami.
Zamek miał formę trzykondygnacjowego budynku mieszkalnego. W nim znajdowały się pomieszczenia dla rycerzy zakonnych, refektarz i komnaty gościnne. Na najwyższej, obronnej, kondygnacji mieściły się pomieszczenia dla straży oraz strzelnice.
Podczas pochodu
Zamek w Nowem
Zamek w Nowem na zdjęciu z okresu międzywojennego
Władysława Jagiełły po zwycięskiej bitwie pod Grunwaldem zamek został poddany polskim wojskom bez walki, niedługo jednak wrócił w ręce Krzyżaków. Przez Nowe w 1433 roku przeszła armia polska po oblężeniu Chojnic, a w 1457 roku, podczas wojny trzynastoletniej, przebywał na zamku Kazimierz Jagiellończyk. Ostatecznie zamek przeszedł w ręce polskie pod koniec wojny - w 1465 roku, po czym stał się siedzibą starosty, którym został rotmistrz Jan Jasieński. W 1466 roku oblegał on i zdobył zamek w Osieku, zmuszając do ucieczki załogę krzyżacką. W 1527 roku starostwo objął Jan Werden, burmistrz gdański, któremu za zasługi dla Polski nadano szlachectwo. Przez następne 120 lat kolejni starostowie wywodzili się z tego rodu.
W następnych wiekach zamek i miasto powoli traciło znaczenie militarne i gospodarcze, szczególnie zniszczyły je wojny szwedzkie. Po rozbiorach Polski Prusacy zniszczyli znaczną część średniowiecznych umocnień.
Do dziś zachowało się tylko jedno skrzydło zamkowe oraz resztki murów obronnych.
Zamek w Nowem - Skrzydło wschodnie od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Nowem - Zamek w Nowem na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Nowem - Zamek w Nowem na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Nowem - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Nowem - fot. ZeroJeden, X 2002 Zamek w Nowem - Wschodnia elewacja skrzydła zamkowego, fot. ZeroJeden, X 2002 Zamek w Nowem - fot. ZeroJeden, VII 2009 Zamek w Nowem - Zamek na widokówce z 1942 roku Zamek w Nowem - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Nowem - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Nowem - Zamek w Nowem na fotografii z okresu międzywojennego Zamek w Nowem - Zamek w Nowem na fotografii z okresu międzywojennego Zamek w Nowem - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Nowem - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Nowem - Panorama miasta i zamku z początku XVII wieku według rysunku M.Csomborga  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Nowem - Widok od wschodu na zamek i miasto według rysunku C.A.Manna z XIX wieku, litografia ze zbiorów Muzeum Zamkowego w Malborku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>]